اصول کابل کشی

اصول کابل کشی

در این مقاله با انواع اصول کابل کشی از جمله زمینی و ساختمانی و نکات مبوط به آنها آشنا می شوید.

اصول کابل کشی

کابل ها، قیمت بسیار بالایی دارند به همین علت باید در محافظت و نصب آن ها از روش های خاصی پیروی کرد تا بتوان میزان آسیب را به کمترین حالت ممکن کاهش داد. برای نصب کابل ها ابتدا باید فضای مناسب آماده شود و به تمامی نکات اولیه در اصول کابل کشی مانند جدا کردن کابل از قرقره ، میزان صحیح خم کردن کابل ، فاصله ی قرقره ها از هم دقت کرد.

نکات مهم کابل کشی در کابل کشی نکات زیر بسیار حائز اهمیت هستند:

  • شعاع خارجی کابل
  • توجه به روش کابل کشی با توجه به موقعیت مکان(مکانیکی، حرارتی، شیمیایی)
  • رو و یا زیر کاری کابل ها (روی دیوار) (بین سقف ها)
  • میزان هزینه ی مناسب برای مونتاژ

اصول کابل کشی

کابل کشی زمینی

برای شروع آماده کردن کابل، باید آن را از بالای قرقره باز کرد. می توان با استفاده از جرثقیل های دستی آن از محور بالا برد تا از چرخیدن قرقره جلوگیری نشود. همچنین باید به صورت مداوم کابل را بررسی نمود تا در اثر چرخش قرقره به آن آسیب احتمالی وارد نشده باشد. زیرا همان طور که اشاره شد انواع کابل ها بسیار گران قیمت هستند و چون مراحل کابل کشی معمولا توسط کارگران انجام می گیرد، باید آموزش ببینند که از آسیب به لایه ی محافظ (عایق) کابل ها جلوگیری شود.

برای جلوگیری از قطع شدن ناگهانی کابل کشی، باید امکان متوقف کردن قرقره در هر لحظه وجود داشته باشد تا کابل گره نخورد. بهتر است در اصول کابل کشی قرقره با دست گردانده شود تا از کشش بیش از اندازه و یا افتادن کابل در پیچ تند جلوگیری شود. استفاده از کابل کشی ها فقط زمانی میتواند طولانی مدت و با خاطری آسوده انجام شود که تمامی نکات ذکر شده دقیق و توسط متخصصین حوزه مربوطه انجام گیرند. مرحله بعدی، آماده سازی محیط است مثلا برای کابل کشی زمینی باید خاک را از جهات زیر بررسی نمود:

وجود آهک ، نمک، کلر و … چون به دلایل مختلف این موارد قابلیت خورنده دارند و کابل را از بین خواهند برد. هنگام خرید کابل باید از قبل مشخصات زمین مربوطه را تحقیق کرده و کابل مناسب تهیه کنیم. به طور مثال کابل هایی که لایه ی عایق زنگ زدگی دارند برای اینگونه محیط ها مناسب تر هستند. در اصول کابل کشی برای جلوگیری از کشش بیش از حد، خم شدن و یا تا شدن کابل باید به شعاع خمش (فاصله ای که کابل می تواند بدون آسیب دیدن در آن به شکل منحنی کشیده شود) دقت داشته باشید.

برای قرار دادن کانال قسمت پایینی کانال باید آجر فرش شده باشند سپس روی آن ماسه ی نرم بریزند و در نهایت پس از گذاشتن کابل وی آن مجددا ماسه و آجر قرار داده شود. البته در بیشتر مواقع زیر کابل ها را آجر فرش نمیکنند که همین امر باعث میشود تا جریان هوا بین کابل ها نفوذ نکند و کابل آسیب ببیند.

کابل با عایق پلاستیکی ۱/۶/۰ ≥ UO/ U کیلو ولت ۱/۶/۰ < UO/ U کیلو ولت
کابل چند رشته R= 15 * d R= 12 * d
کابل چند رشته R= 15* d R= 15 * d

کابل کشی زمینی

کابل کشی ساختمان

در اصول کابل کشی ساختمان، انتخاب نوع کابل بسیار مهم است. جریان الکتریکی، ولتاژ و قدرت تجهیزات فاکتور های بسیار مهمی برای انتخاب سیم هستند. نوع سیم هم اهمیت بالایی دارد مثلا سیم های نوع PVC برای سیم کشی ساختمان های مسکونی کاربرد دارند.

اما برای کابل کشی های صنعتی سیم های نوع T مناسب تر می باشند. شرایط محیطی، استاندارد های الکتریکی و ضخامت سیم هم از دیگر مولفه های مهم هنگام خرید کابل هستند.

بیشتر بخوانید : برای کسب اطلاعات از کابل پاور چپقی کلیک کنید.

چال کردن کابل یا کانال کشی؟

در اصول کابل کشی چال کردن کابل ارزان تر است و میزان استفاده از کابل در حالت زیرزمینی به دلیل حرارت بالاتر بیشتر می شود. در شهر ها بیشتر اوقات کابل را در پیاده رو چال می کنند. همچنین اگر لازم باشد کابل فشار قوی و کابل فشار ضعیف با هم چال شوند بهتر است که کابل فشار قوی در زیر قرار بگیرد و میان آن ها با آجر چینی فاصله باشد. اگر چندین کابل را بخواهیم چال کنیم به جای روی هم قرار دادن آن ها بهتر است که کنار هم قرار بگیرند و بین آن ها آجر بگذاریم.

قابل ذکر است که آجر باید دقیقا روی خود کابل قرار بگیرد زیرا اگر فاصله داشته باشد میزان کاردهی کابل کم می شود.کابل کشی در کانال هم خوبی های خودش را دارد مثلا اینکه برای عیب یابی نیازی نیست هربار عمقی از زمین کنده شود و ظاهر نامناسبی برای شهر ایجاد شود.البته نسبت به روش چال کردن کابل، این روش گران تر در می آید. کاربرد این نوع اصول کانال کشی بیشتر در منازل مسکونی می باشد که تعداد کابل ها خیلی زیاد نیستند.

کابل فشار ضعیف

فاصله ی میان کابل ها بسیار در اصول کابل کشی فشار ضعیف مهم و موثر است. حداقل فاصله ی بین کابل ها باید 30 سانتی متر باشد. کابل فشار ضعیف با لوله ی گاز باید حداقل 1 متر فاصله داشته باشد و از لوله ی آب حداقل 30 سانتی متر.بر اساس قوانین و اصول کابل کشی، از کابل فشار ضعیف نباید در مصارف و پروژه های ولتاژ بالا مانند شبکه های گسترده استفاده کرد.

کابل فشار متوسط

اگر از کابل فشار متوسط در اصول کابل کشی شبکه استفاده کنید میتوانید برق یک منطقه را به تنهایی تامین کنید اما این امکان پذیر نیست زیرا کابل های فشار متوسط باید سطح ولتاژ بین شبکه ولتاژ و سیم کشی خانگی را ثابت نگه دارند. بیشتر در مصارفی مثل (شرکت ها- کاخانه ها- بیمارستان ها – هتل ها- دکل های رادیویی- جرثقیل ها) از کابل فشار متوسط استفاده می شود. در واقع کابل های فشار متوسط طوری طراحی شده اند که بتوانند دائما جا به جا شوند.

کابل فشار متوسط

قسمت های مختلف کابل فشار متوسط

  • لایه هادی
  • لایه نیمه هادی داخلی
  • لایه نیمه هادی خارجی
  • لایه عایق
  • لایه نیمه هادی خارجی
  • لایه فلزی
  • لایه محافظ در برابر آب
  • لایه غلاف داخلی
  • لایه غلاف خارجی
  • کابل فشار قوی

کابل های فشار قوی از عایقی بهره مندند که ساختاری کاملا یکنواخت بدون ناخالصی و اصطلاحا کریستالی دارد. این کابل ها دارای نوار نیمه هادی هستند برعکس کابل های فشار متوسط و ضعیف چنین ویژگی را ندارند. جهت جلوگیری کردن از فرو رفتن شیلد نیمه هادی خارجی، یک نوار نیمه هادی در زیر آن قرار می دهند. نیمه هادی خارجی باعث میشود میدان الکتریکی به شکل یکنواخت و شعاعی پخش شود.

اشتباهات متداول در کابل کشی ساختمان

برخی اشتباهات خطرناک سیم کشی ساختمان ممکن است ندانسته موجب آسیب های جبران ناپذیری چون شوک الکتریکی، خرابی وسایل و یا آتش سوزی شود. چند مورد از این اشتباهات در زیر آورده شده اند:

  • رعایت نکردن حداقل فاصله میان کابل و لوله ی گاز
  • استفاده از کابل هایی با کیفیت پایین
  • سپردن کابل کشی به افراد غیرمتخصص
  • استفاده از گیره های نامناسب
  • عدم رعایت مقررات حوزه برق
  • عدم انجام بررسی و تعمیرات منظم
  • عدم استفاده از تجهیزات محافظتی

کابل کشی ساختمان

سوالات متداول

در اصول کابل کشی برای خرید کابل باید به چه نکاتی دقت کرد؟

شعاع خارجی کابل، موقعیت مکان(مکانیکی، حرارتی، شیمیایی)، رو و یا زیر کاری کابل ها (روی دیوار)(بین سقف ها) و هزینه ی کابل با توجه به نوع کابل کشی

در کابل کشی زمینی نحوه ی کار با قرقره به چه صورت است؟

برای جلوگیری از قطع شدن ناگهانی کابل کشی، باید بتوانید همیشه قرقره را در هر لحظه متوقف کنید تا از گره خوردن کابل وجلوگیری شود. بهتر است قرقره با دست گردانده شود تا از کشش بیش از اندازه و یا افتادن کابل در پیچ تند جلوگیری شود.

چال کردن کابل چه مزیتی نسبت به کانال کشی دارد؟

چال کردن کابل ارزان تر است و میزان استفاده از کابل در حالت زیرزمینی به دلیل حرارت بالاتر بیشتر میشود. در شهر ها بیشتر اوقات کابل را در پیاده رو چال میکنند.

از کابل فشار متوسط برای چه مصارفی استفاده می شود؟

شرکت ها- کاخانه ها- بیمارستان ها – هتل ها- دکل های رادیویی- جرثقیل ها. در واقع کابل های فشار متوسط طوری طراحی شده اند که بتوانند دائما جا به جا شوند.

5/5 - (1 امتیاز)

مقالات

اصول کابل کشیسیمکابل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

43 + = 50